Rodna ideologija u svijetu

Rodnu teoriju je 1950-ih godina osmislio američki psiholog John Money. Njegov eksperiment s dva muška blizanca, od kojih je jednoga pokušao pretvoriti u djevojčicu, završio je tragično, samoubojstvom oba blizanca u njihovoj odrasloj dobi. Rodna teorija je protivna prirodi žene i muškarca, nije znanstveno potvrđena i o njoj ne postoji konsenzus u znanstvenoj zajednici.

Tekst Istanbulske konvencije je nastao 2009. i 2010. godine, u vrijeme kada je započelo raskrinkavanje rodne teorije. Rodna teorija svoj vrhunac bilježi između 2000. i 2010.g. Nakon što su je znanstvenici prokazali kao neznanstvenu, Nordijsko vijeće ministara (regionalna međuvladina kooperacija sastavljena od predstavnika Norveške, Švedske, Finske, Danske i Islanda) ukinulo je 31.12.2011. "Nordijski rodni institut" (NIKK – Nordisk institutt for kunnskap om kjønn), ustanovu koja je bila predvodnik rodne teorije u regiji, i glavni opskrbljivač 'znanstvene' osnove za društvenu i odgojnu politiku skandinavskih zemalja sve od 1970-ih pa do ukidanja.

Budući da je znanstveno neutemeljena, rodna ideologija se pokušava ‘na mala vrata’, izbjegavajući stručne argumente, prisilno ugurati u mnoge dokumente – jedan od njih je Istanbulska konvencija.

Neki učinci rodne ideologije u zemljama u kojima je zakonski uvedena:

 • Tzv. zakoni o „rodnom samoodređenju“ omogućuju osobi da promijeni svoj spol u osobnim dokumentima, i to na temelju obične izjave nadležnom tijelu da se „osjeća“ pripadnikom suprotnog spola (čak i bez hormonsko-kirurške „promjene spola“). Prema takvim zakonima muškarci mogu ulaziti u ženske zahode i svlačionice. Uvodi se i obaveza tzv. „rodno neutralnih“ prostora u školama i javnim mjestima, što žene dovodi u neugodne, a ponekad i opasne situacije.
 • Zakoni (npr. u Kaliforniji) zabranjuju upotrebu riječi „mama“ i „tata“, kao i „suprug“ i „supruga“. Uvode se rubrike „roditelj 1“ i „roditelj 2“. U Britaniji, primjerice, umjesto pojma majke trudnice uveden je pojam „trudna osoba“. Umjesto zamjenica 'ona' i 'on' uvodi se zamjenica 'ono'.
 • U službenim formularima sve više zemalja uvodi, pored uobičajene opcije jesi li muško ili žensko, i sve druge moguće „rodove“ na izbor (v. primjer službenog obrasca dolje)
 • Budući da nema zakonskih granica u „slobodnom izboru rodnog identiteta“, sve je moguće: 52-godišnji Kanađanin ostavio je suprugu i sedmero djece da bi „postao“ šestogodišnja usvojena djevojčica koja se „igra“ s unucima svojih posvojitelja.
 • Tzv. „rodno osjetljivi“ zakoni omogućuju tzv. transrodnim osobama da na sportskim natjecanjima nastupaju u kategoriji suprotnog spola, pa se tako „bivši“ muškarci natječu u ženskoj kategoriji (u protivnom bi bili „diskriminirani“). Muškarci, međutim, iako možda prođu hormonske ili kirurške zahvate, i dalje imaju veću mišićnu masu, snažniju građu i veći kapacitet pluća, tako da bez problema potuku svoje ženske protivnice.
  Prema novim smjernicama Međunarodnog olimpijskog odbora tzv. transrodne osobe se niti ne moraju podvrgnuti operaciji promjene spola kako bi nastupale na Olimpijskim igrama i drugim međunarodnim natjecanjima.

 • U vrtićima se djecu „rodno“ preodgaja preko oblačenja, igračaka, slikovnica i sl. Ukidaju se majčin dan i dan očeva. Na satu plesa odgojiteljice dječacima oblače suknjice i uvjeravaju ih da se tako super osjećaju. U jednom bečkom vrtiću dječaci se moraju igrati s lutkama, lakirati si nokte i isprobavati haljine za princeze, dok djevojčice moraju učiti graditi nebodere. U jednom vrtiću u Washingtonu tete zabranjuju dečkima da se igraju legićima. Itd.
 • Uvode se slikovnice za djecu u kojima glavni likovi nisu princ i princeza, već dva princa. Izbjegavaju se slikovnice s obiteljima koju čine mama, tata i djeca, preferiraju se one s dva tate ili dvije mame... U vrtiću u Stockholmu djeci se ne dozvoljava koristiti muške i ženske zamjenice „on“ i „ona“, već neutralnu zamjenicu „hen“ („ono“) kojom se obilježavaju svi likovi iz dječjih priča.

 • U američkim školama organizira se tzv. „gender-switch-day“, dan kada učenici trebaju doći u školu obučeni u odjeću suprotnog spola.
 • U dječje vrtiće i škole uvodi se obavezna seksualna edukacija temeljena na rodnoj ideologiji. Tako već vrtićanci trebaju početi učiti o seksu i proučavati spolne organe iz raznih brošura i „edukativnih paketa“. Austrijsko ministarstvo obrazovanja je, primjerice, preporučilo školama brošuru jedne feminističke udruge prema kojoj djeca na nastavi trebaju izrađivati modele muških i ženskih spolnih organa i napraviti izložbu! U Švedskoj djeca sudjeluju na gay pride-u u sklopu predškolske seksualne edukacije.
 • Agresivna propaganda rodne teorije i „fluidnog“ shvaćanja seksualnosti u predškolskim i školskim programima i medijima ima za posljedicu sve veću zbunjenost i izgubljenost djece i mladih koja u dobi puberteta i adolescencije, kao dio svog odrastanja trebaju izgraditi svoj spolni identitet. Tako je, primjerice, u nedavnom istraživanju u Italiji čak 60% muških adolescenata i 35% adolescentica izjavilo da „prakticira biseksualnost“.
 • Neke države ozakonile su mogućnost promjene spola već u dječjoj dobi (npr. u Velikoj Britaniji od 9. godine, a u Norveškoj od 7. godine života!). Navodni "poremećaj rodnog identiteta" kod djece "liječi" se tako da se maloj djeci hormonalnom terapijom zaustavlja ulazak u pubertet kako bi dijete sa 14 ili 15 godina odlučilo želi li biti muško ili žensko. Zanimljivo je da djece s takvim „poremećajem“ ima daleko najviše upravo u državama u kojima je transseksualni odnosno homoseksualni lobi vrlo jak.
 • U svijetu mahnito raste broj klinika za promjenu spola (tzv. centri za „transrodno zdravlje“) – samo u SAD-u ih ima pedesetak, i to najviše za djecu i mlade. Pored onih koji dolaze na „promjenu spola“, ima i onih koji se žele samo riješiti svojih spolnih organa i postati „aseksualni“. Poznat je primjer 22-godišnjeg Amerikanca koji je potrošio 50.000 dolara na 110 operacija, kako bi postao„bespolni izvanzemaljac“.
 • S porastom broja klinika za „transrodno zdravlje“ i obavljenih zahvata, raste i broj onih koji kasnije požale što su išli na njih i koji bi svoj spol željeli vratiti, a više ne mogu... Podsjećamo, prema biološkim zakonitostima nije moguće promijeniti spol, jer je spolni kromosom xx ili xy upisan u svaku stanicu ljudskog tijela. Moguće je samo hormonsko-kirurškim putem uništavati vlastiti spol, i više ili manje uspješno „oponašati“ suprotni spol.
 • „Rodno osviještena“ zakonska regulativa u mnogim je zemljama omogućila homoseksualnim parovima (odnosno osobama raznih „rodnih identiteta“) ne samo da sklapaju „brakove“ već i da usvajaju djecu. Tako se, navodnim „pravom“ tih osoba na roditeljstvo krši pravo djece na majku i na oca. Pored toga, potiče se surogatsko majčinstvo i manipulacija ljudskim zamecima.
 • Utjecaj rodne ideologije koja sve više uzima maha, i seksualne edukacije temeljene na njoj, ima za posljedicu zbunjivanje i rastakanje spolnog identiteta kod djece i mladih. Sve je ranija dob ulaska u spolne odnose i sve veći promiskuitet, a time i sve veća raširenost spolno prenosivih bolesti, sve manje sklopljenih brakova, sve više rastava, sve manje djece (demografski slom) itd. Postupno se ruši obitelj i obiteljske vrijednosti, a time i cijelo društvo jer je obitelj nositelj društva.
 • „Liberalna 'pedagogija' pokazuje se kao potpuno promašena, a psihološki gledano, radi se o metodama kojima se služe pedofili: djecu se zbunjuje mnoštvom prijevremenih i neprikladnih informacija o seksualnosti, zbog čega postaju žrtve tih trauma i razvijaju nezdrav odnos prema seksualnosti... Na kraju, dobivamo zatvoren krug i spregu liberalnih spolnih odgoja, širenja spolnih bolesti i spolno razvratnih i problematičnih pojedinaca s čijim sve većim brojem i sve veći dio društva postaje imuno na takve sadržaje. Tako postupno, ono što zapravo je i što je nekada bilo nezamislivo i nenormalno, postaje prihvatljivo i normalno.“

  (dr. Raphael Bonelli, bečki neurolog, psihijatar i psihoterapeut)

Primjer službenog obrasca za upis na fakultet, koji se temelji na rodnoj ideologiji:

Suggested Best Practices for Asking Sexual Orientation and Gender on College Applications

Sexual Orientation:
__ asexual
__ bisexual
__ gay
__ straight (heterosexual)
__ lesbian
__ pansexual
__ queer
__ questioning or unsure
__ same-gender loving
__ an identity not listed: please specify ________
__ prefer not to disclose

Gender identity:
__ agender
__ androgyne
__ demigender
__ genderqueer or gender fluid
__ man
__ questioning or unsure
__ trans man
__ trans woman
__ woman
__ additional gender category/identity: please specify _____
__ prefer not to disclose


VIJESTI

 • Povodom stupanja na snagu Istanbulske konvencije 1. listopada GI Istina o Istanbulskoj izdala je priopćenje za javnost koje možete preuzeti ovdje.
 • U četvrtak 13. rujna 2018. GI Istina o Istanbulskoj je na konferenciji za medije u 11.30h na Trgu sv. Marka u Zagrebu izvijestila o predaji žalbe Ustavnom sudu RH povodom postupaka Ministarstva uprave i o ostalim novostima.
  Prioćenje za medije Foto 1 Foto 2
 • U srijedu 20. lipnja 2018. u 17h je inicijativa “Istina o Istanbulskoj”, uz pjesmu i hrvatske zastave, donijela kutije s 377.635 potpisa na Trg sv. Marka u Zagrebu, održala tiskovnu konferenciju i potom predala potpise Hrvatskom saboru.
  Priopćenje Galerija(IoI) Galerija1(VL) Galerija(HRT)
 • U četvrtak 14. lipnja 2018. u 18.30 u crkvi sv. Mirka u Šestinama u Zagrebu održana je sv. misa zahvalnica i susret nekoliko stotina volontera i podupiratelja inicijative “Istina o Istanbulskoj”, povodom uspješno okončanog prikupljanja potpisa za otkazivanje IK. Sv. misu je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić.
  Volonteri 1 Volonteri 2 Izdvojeno (LaudatoTv) Reportaža i homilija (priznajem.hr)
 • Uspjeli smo! Danas, 11. lipnja 2018. u 11h objavili smo konačan broj od 377.635 prikupljenih potpisa, što je dovoljno za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije!
  Priopćenje Foto 1 Foto 2
 • Tiskovna konferencija “Za sada 371.821 potpis!” održana je u srijedu 30.05.2018. u 17h na Trgu sv. Marka u Zagrebu.
  Priopćenje Slika 1 Slika 2 LaudatoTV-snimka
 • “Peđa Grbin želi umrtviti hrvatske građane” naziv je tiskovne konferencije GI Istina o Istanbulskoj održane u subotu 26. svibnja 2018. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Izvijestili smo i o tome kako ministarstva RH igraju “ping-pong” s pravima građana na izjašnjavanje na referendumu.
  Priopćenje Slika 1 Slika 2
 • Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" je održala tiskovnu konferenciju u srijedu 23. svibnja 2018. u 11 sati ispred zgrade Državnog odvjetništva u Zagrebu na kojoj je obaviještena javnost o tijeku prikupljanja potpisa i o pravnim postupcima koje je pokrenula protiv onih koji opstruiraju inicijativu.
  Priopćenje Fotografija Prijava DORH-u
 • Opstrukcija referendumske inicijative – tema je konferencije za medije koju je u petak 11. svibnja 2018. održala GI Istina o Istanbulskoj. Priopćenje Fotografija
 • Biskupi podržavaju inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije – priopćenje GI “Istina o Istanbulskoj” od 10. svibnja 2018. pogledajte ovdje.
 • U petak 4. svibnja 2018. u 11h GI Istina o Istanbulskoj je u Europskom domu u Zagrebu održala tiskovnu konferenciju na kojoj je objavila prošireno referendumsko pitanje i izvijestila javnost o tijeku priprema za potpisivanje građana.
  Priopćenje Fotografija Prilog LaudatoTv
 • U subotu 21. travnja 2018. u 11h na Trgu bana Jelačića u Zagrebu GI Istina o Istanbulskoj održala je tiskovnu konferenciju na kojoj je objavila da je osnovala organizacijski odbor za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, te je izvijestila javnost o širokoj potpori referendumskoj inicijativi i o tijeku priprema za prikupljanje potpisa.
  Priopćenje Foto1 Foto2
 • Priopćenje građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” o pokušajima zbunjivanja javnosti vezane uz referendum o Istanbulskoj konvenciji preuzmite ovdje.
 • Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” održala je tiskovnu konferenciju u utorak 10. travnja 2018. u 12h na Trgu sv. Marka u Zagrebu na kojoj su objavili referendumsko pitanje.
  Priopćenje za medije i Fotografija
 • Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” vas poziva na prosvjed “Split protiv Istanbulske konvencije” u četvrtak 12. travnja 2018. u 18h na splitskoj Rivi! Plakat
 • U četvrtak 15. ožujka 2018. u 12h građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” održala je tiskovnu konferenciju pod nazivom “Idemo na referendum!”.
  Priopćenje za medije
 • Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” poslala je 15. ožujka 2018. otvoreno pismo predsjednici RH gđi Kolindi Grabar-Kitarović vezano uz referendumsku inicijativu o Istanbulskoj konvenciji.
 • Građanska inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ poslala je 8. ožujka 2018. dopis saborskim zastupnicima s argumentima zašto ne bi trebalo ratificirati Istanbulsku konvenciju.
 • Predstavnici udruga uključenih u inicijativu ‘Istina o Istanbulskoj’ sudjelovali su 6. ožujka 2018. na sjednici saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina s temom ratifikacije Istanbulske konvencije.
  Članak i prilog na HRT
 • Tribine održane u veljači i ožujku 2018.:
  Sinj (17.03.) – slika
  Šibenik (13.03.) – slika plakat članak
  Split (05.03.) – slika i izvješće
  Prilog na Novoj TV
  Sisak (23.02.) – slika
  Zadar (12.02.) – slika 1 i slika 2
  Zagreb, Europski dom (05.02.), u organizaciji Centra za bolji svijet
  Izvješće s fotografijama
  Poziv i plakat CBS
 • Tribine održane u siječnju 2018.:
  Rijeka (29.01.) – izvješće i slika
  Pula (19.01.) – izvješće i slika
  Bjelovar (17.01.) – izvješće i slika
 • Tribine održane krajem studenog i u prosincu 2017.:
  Priopćenje za medije o održanim tribinama
  Karlovac – izvješće (28.11.)
  Dubrovnik – izvješće (29.11.)
  Osijek – slika (30.11.)
  Slavonski Brod – izvješće (01.12.)
  Đakovo – slika (03.12.)
  Vinkovci – slika 1 i slika 2 (04.12.)
  Virovitica – slika (13.12.)
  Varaždin – izvješće (14.12.)
 • Nepoznati počinitelj uništio jumbo plakat inicijative “Istina o Istanbulskoj” u središtu Rijeke, zalivši ga bojom – slučaj prijavljen nadležnoj policijskoj postaji
  Priopćenje za medije
 • Predstavnike inicijative “Istina o Istanbulskoj” primio je u Hrvatskom saboru 24. studenog 2017. zastupnik Hrvoje Zekanović iz stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku
  Vijest na hrt.hr
  Vijest na narod.hr
  Video snimka prijema u Saboru
 • Stručni skup o temi Istanbulske konvencije i opasnostima rodne ideologije održan je 18. studenog 2017. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.
  Izvješće sa stručnog skupa
  Prilog u emisiji Izdvojeno na LaudatoTV
  Prilog u emisiji Mir i Dobro (HTV)
 • Tiskovna konferencija na kojoj se predstavila građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj održala se u petak 20. listopada 2017. u 11h na Trgu sv. Marka u Zagrebu.
  Priopćenje za medije
  Fotografija1
  Fotografija2
  Reportaža u emisiji Izdvojeno na LaudatoTV (3:19)
 • Javna rasprava o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije odvijala se na Vladinoj stranici e-Savjetovanja od 3. srpnja do 3. kolovoza 2017. Velika većina (80%) sudionika javne rasprave izrazilo je protivljenje prihvaćanju Konvencije.