Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj

Materijali „Istine o Istanbulskoj“ (listopad 2017. – ožujak 2017.): Prezentacija Plakat Letak

Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ osnovana je u listopadu 2017. s ciljem upoznavanja hrvatske javnosti s pravim sadržajem i realnim posljedicama Istanbulske konvencije. Pozvala je hrvatske građane, građanske udruge i političke stranke da joj se pridruže, kako bi zajedno širili istinu o Istanbulskoj konvenciji i tako spriječili ratifikaciju tog dokumenta koji je većini hrvatskih građana neprihvatljiv. Priopćenje s predstavljanja inicijative 20. listopada 2017. je ovdje.

 • Inicijativa Istina o Istanbulskoj oštro osuđuje svako nasilje nad ženama i svako nasilje u obitelji, i zalaže se za što bolja zakonska rješenja u tom području i za njihovu učinkovitu provedbu.
 • Inicijativa se, međutim, protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije jer ona zloupotrebljava borbu protiv nasilja da bi uvela rodnu ideologiju u zakonodavstvo RH, u hrvatsko školstvo i medije.
 • Inicijativa želi ukazati na to da bi prihvaćanje Istanbulske konvencije, međunarodnog ugovora čiji je status pravno jači od hrvatskih zakona, ugrozilo vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod i samim time narušilo hrvatski nacionalni, kulturni i vrijednosni identitet.
 • Inicijativa vjeruje da u Hrvatskoj, što se tiče osude nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, postoji konzenzus svih društveno političkih čimbenika, te smatra da bi trebalo stvarati i ratificirati samo takve dokumente koji bi bili opće prihvaćeni, a time i učinkoviti, a ne dokumente poput Istanbulske konvencije koji pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama podmeću borbu protiv tradicionalnih kulturnih i obiteljskih vrijednosti.
 • Inicijativa želi upozoriti javnost da Istanbulska konvencija traži od država potpisnica iskorjenjivanje i borbu protiv svih „društvenih stereotipova“, onih negativnih ali i onih pozitivnih, poput braka i klasičnih roditeljskih i obiteljskih odnosa. Na meti tog agresivnog i isključivog dokumenta tako će biti vrijednosti braka i obitelji.
 • Članovi Inicijative su, kao građani ali i kao roditelji, najviše zabrinuti za djecu i mlade u Hrvatskoj na koje bi primjena Istanbulske konvencije mogla imati najpogubniji učinak. Ona, naime, zahtijeva i propisuje nametanje neznanstvene i štetne rodne ideologije u sve segmente društva, osobito u obrazovanje i medije.
 • Roditeljima bi, prema zahtjevima Konvencije, bilo onemogućeno slobodno odlučivati o odgoju svoje djece, u skladu s njihovim odgojnim vrijednostima i uvjerenjima.

Uoči ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru 13. travnja 2018. građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ objavila je pojedinosti referenduma o otkazivanju konvencije. Priopćenje s tiskovne konferencije 10. travnja 2018. nalazi se ovdje.

Udruge koje su podržale inicijativu (do travnja 2018.)
Glas roditelja za djecu – GROZD
Udruga žena Judita
Udruga za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR
Hrvatsko katoličko liječničko društvo
Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika
Centar za prirodno planiranje obitelji
Hrvatska schönstattska obitelj
HKDPD "Biskup Srećko Badurina“
Hrvatska zajednica bračnih susreta
Kursiljo – mali tečaj kršćanstva
Centar za pomoć trudnicama “Djetešce, na sunašce”
Obitelj Malih Marija
Udruga hrvatskih brojnih obitelji 8+
Mladi srca Marijina
Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska
Humanitarna udruga Oaza
Udruga žena Dinjevac
Križarska organizacija
Udruga "Hrvatska ognjišta"
Centar za bolji svijet
Hrvatska udruga Benedikt
Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
Molitvena inicijativa "Za Život Pro Vita"
Udruga Hrvatska slobodna desnica
...

Inicijativu podržava i Europski kršćanski politički pokret – ECPM. ECPM je jedina europska politička stranka koja promišlja i radi na kršćansko-demokratskoj politici u Europi s eksplicitno kršćansko-socijalnog stajališta. Ovaj pokret uključuje kršćansko-demokratske i kršćanske socijalne stranke, nevladine udruge i think tankove u Europi.


VIJESTI

 • Povodom stupanja na snagu Istanbulske konvencije 1. listopada GI Istina o Istanbulskoj izdala je priopćenje za javnost koje možete preuzeti ovdje.
 • U četvrtak 13. rujna 2018. GI Istina o Istanbulskoj je na konferenciji za medije u 11.30h na Trgu sv. Marka u Zagrebu izvijestila o predaji žalbe Ustavnom sudu RH povodom postupaka Ministarstva uprave i o ostalim novostima.
  Prioćenje za medije Foto 1 Foto 2
 • U srijedu 20. lipnja 2018. u 17h je inicijativa “Istina o Istanbulskoj”, uz pjesmu i hrvatske zastave, donijela kutije s 377.635 potpisa na Trg sv. Marka u Zagrebu, održala tiskovnu konferenciju i potom predala potpise Hrvatskom saboru.
  Priopćenje Galerija(IoI) Galerija1(VL) Galerija(HRT)
 • U četvrtak 14. lipnja 2018. u 18.30 u crkvi sv. Mirka u Šestinama u Zagrebu održana je sv. misa zahvalnica i susret nekoliko stotina volontera i podupiratelja inicijative “Istina o Istanbulskoj”, povodom uspješno okončanog prikupljanja potpisa za otkazivanje IK. Sv. misu je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić.
  Volonteri 1 Volonteri 2 Izdvojeno (LaudatoTv) Reportaža i homilija (priznajem.hr)
 • Uspjeli smo! Danas, 11. lipnja 2018. u 11h objavili smo konačan broj od 377.635 prikupljenih potpisa, što je dovoljno za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije!
  Priopćenje Foto 1 Foto 2
 • Tiskovna konferencija “Za sada 371.821 potpis!” održana je u srijedu 30.05.2018. u 17h na Trgu sv. Marka u Zagrebu.
  Priopćenje Slika 1 Slika 2 LaudatoTV-snimka
 • “Peđa Grbin želi umrtviti hrvatske građane” naziv je tiskovne konferencije GI Istina o Istanbulskoj održane u subotu 26. svibnja 2018. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Izvijestili smo i o tome kako ministarstva RH igraju “ping-pong” s pravima građana na izjašnjavanje na referendumu.
  Priopćenje Slika 1 Slika 2
 • Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" je održala tiskovnu konferenciju u srijedu 23. svibnja 2018. u 11 sati ispred zgrade Državnog odvjetništva u Zagrebu na kojoj je obaviještena javnost o tijeku prikupljanja potpisa i o pravnim postupcima koje je pokrenula protiv onih koji opstruiraju inicijativu.
  Priopćenje Fotografija Prijava DORH-u
 • Opstrukcija referendumske inicijative – tema je konferencije za medije koju je u petak 11. svibnja 2018. održala GI Istina o Istanbulskoj. Priopćenje Fotografija
 • Biskupi podržavaju inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije – priopćenje GI “Istina o Istanbulskoj” od 10. svibnja 2018. pogledajte ovdje.
 • U petak 4. svibnja 2018. u 11h GI Istina o Istanbulskoj je u Europskom domu u Zagrebu održala tiskovnu konferenciju na kojoj je objavila prošireno referendumsko pitanje i izvijestila javnost o tijeku priprema za potpisivanje građana.
  Priopćenje Fotografija Prilog LaudatoTv
 • U subotu 21. travnja 2018. u 11h na Trgu bana Jelačića u Zagrebu GI Istina o Istanbulskoj održala je tiskovnu konferenciju na kojoj je objavila da je osnovala organizacijski odbor za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, te je izvijestila javnost o širokoj potpori referendumskoj inicijativi i o tijeku priprema za prikupljanje potpisa.
  Priopćenje Foto1 Foto2
 • Priopćenje građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” o pokušajima zbunjivanja javnosti vezane uz referendum o Istanbulskoj konvenciji preuzmite ovdje.
 • Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” održala je tiskovnu konferenciju u utorak 10. travnja 2018. u 12h na Trgu sv. Marka u Zagrebu na kojoj su objavili referendumsko pitanje.
  Priopćenje za medije i Fotografija
 • Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” vas poziva na prosvjed “Split protiv Istanbulske konvencije” u četvrtak 12. travnja 2018. u 18h na splitskoj Rivi! Plakat
 • U četvrtak 15. ožujka 2018. u 12h građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” održala je tiskovnu konferenciju pod nazivom “Idemo na referendum!”.
  Priopćenje za medije
 • Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” poslala je 15. ožujka 2018. otvoreno pismo predsjednici RH gđi Kolindi Grabar-Kitarović vezano uz referendumsku inicijativu o Istanbulskoj konvenciji.
 • Građanska inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ poslala je 8. ožujka 2018. dopis saborskim zastupnicima s argumentima zašto ne bi trebalo ratificirati Istanbulsku konvenciju.
 • Predstavnici udruga uključenih u inicijativu ‘Istina o Istanbulskoj’ sudjelovali su 6. ožujka 2018. na sjednici saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina s temom ratifikacije Istanbulske konvencije.
  Članak i prilog na HRT
 • Tribine održane u veljači i ožujku 2018.:
  Sinj (17.03.) – slika
  Šibenik (13.03.) – slika plakat članak
  Split (05.03.) – slika i izvješće
  Prilog na Novoj TV
  Sisak (23.02.) – slika
  Zadar (12.02.) – slika 1 i slika 2
  Zagreb, Europski dom (05.02.), u organizaciji Centra za bolji svijet
  Izvješće s fotografijama
  Poziv i plakat CBS
 • Tribine održane u siječnju 2018.:
  Rijeka (29.01.) – izvješće i slika
  Pula (19.01.) – izvješće i slika
  Bjelovar (17.01.) – izvješće i slika
 • Tribine održane krajem studenog i u prosincu 2017.:
  Priopćenje za medije o održanim tribinama
  Karlovac – izvješće (28.11.)
  Dubrovnik – izvješće (29.11.)
  Osijek – slika (30.11.)
  Slavonski Brod – izvješće (01.12.)
  Đakovo – slika (03.12.)
  Vinkovci – slika 1 i slika 2 (04.12.)
  Virovitica – slika (13.12.)
  Varaždin – izvješće (14.12.)
 • Nepoznati počinitelj uništio jumbo plakat inicijative “Istina o Istanbulskoj” u središtu Rijeke, zalivši ga bojom – slučaj prijavljen nadležnoj policijskoj postaji
  Priopćenje za medije
 • Predstavnike inicijative “Istina o Istanbulskoj” primio je u Hrvatskom saboru 24. studenog 2017. zastupnik Hrvoje Zekanović iz stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku
  Vijest na hrt.hr
  Vijest na narod.hr
  Video snimka prijema u Saboru
 • Stručni skup o temi Istanbulske konvencije i opasnostima rodne ideologije održan je 18. studenog 2017. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.
  Izvješće sa stručnog skupa
  Prilog u emisiji Izdvojeno na LaudatoTV
  Prilog u emisiji Mir i Dobro (HTV)
 • Tiskovna konferencija na kojoj se predstavila građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj održala se u petak 20. listopada 2017. u 11h na Trgu sv. Marka u Zagrebu.
  Priopćenje za medije
  Fotografija1
  Fotografija2
  Reportaža u emisiji Izdvojeno na LaudatoTV (3:19)
 • Javna rasprava o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije odvijala se na Vladinoj stranici e-Savjetovanja od 3. srpnja do 3. kolovoza 2017. Velika većina (80%) sudionika javne rasprave izrazilo je protivljenje prihvaćanju Konvencije.